Kosten bij oversluiten hypotheek

Bij het oversluiten van uw hypotheek, moet u altijd rekening houden met kosten. U sluit immers een nieuwe hypotheek af, waarmee u uw oude hypotheek aflost.
Bij hypotheek oversluiten moet u rekening houden met:

Boeterente

Boeterente hypotheekUw hypotheek oversluiten houdt in dat u een nieuwe hypotheek afsluit. Daarmee lost u uw huidige hypotheek in één keer af. Doet u dit als de rentevaste periode nog niet is afgelopen, dan berekent uw huidige geldverstrekker u een boeterente. Uw geldverstrekker loopt immers rente-inkomsten mis. U lost een lening tegen een hoge rente af, terwijl de geldverstrekker veel minder rente ontvangt voor uw nieuwe hypotheeklening.

De boete bestaat dus eigenlijk uit de rente die u zou betalen als u de hypotheek niet zou oversluiten. In principe is de boeterente dus geen extra kostenpost bij het oversluiten van uw hypotheek. Het maakt voor de boeterente niet uit of u bij dezelfde geldverstrekker blijft, of naar een andere overstapt.

Overigens mag u altijd een deel van de hypotheeksom boetevrij aflossen. Hoeveel hangt af van uw voorwaarden. Meestal is dit 10 tot 20%. Daarom is het altijd voordelig om de rentevaste periode nooit helemaal te laten verlopen voordat u de hypotheek vernieuwt.

Afsluitkosten en overige kosten

afsluitkosten

Voor het oversluiten van uw hypotheek, moet u vaak opnieuw kosten maken. Stapt u over op een andere geldverstrekker, dan krijgt u te maken met taxatie- en notariskosten.

Ook betaalt u afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek. Normaal gesproken moet u rekening houden met ongeveer 2% van de hypotheeksom.

Notariskosten

notariskostenSinds 1999 zijn de notaristarieven vrij, waardoor speciale acties mogelijk zijn geworden. Dankzij een notarieel samenwerkingsverband betaalt u een vast bedrag van € 675 (plus eventuele royementskosten van ca. € 60) aan notariskosten in plaats van een percentage, bijvoorbeeld 0,8%, van de hypotheeksom. Ook hier komen nog eventuele royementskosten bij van circa € 60.

Taxatiekosten

taxatiekostenOok voor de kosten voor de taxatie is er sprake van een samenwerkingsverband. Als u gebruikmaakt van de speciale actie dan profiteert u in elk geval van de laagste taxatiekosten. U betaalt dan 225 euro. Gemiddeld bespaart u zo 50% op de taxatiekosten!

Is oversluiten rendabel?

Is het voor u zinvol om over te sluiten? U kan zelf een oversluit-testje doen op onze website. Dit geeft slechts een indicatie of het voor u interessant is om over te sluiten.
Wilt u echt weten of (en hoeveel) u kunt besparen met een nieuwe hypotheek? We rekenen het graag voor u uit.
Vraag daarom vrijblijvend uw oversluitrapport aan.

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Lees ook: Waarom oversluiten?