Kosten bij oversluiten hypotheek

Bij het oversluiten van uw hypotheek, moet u altijd rekening houden met kosten. U sluit immers een nieuwe hypotheek af, waarmee u uw oude hypotheek aflost.

Bij hypotheek oversluiten moet u rekening houden met:

  • boeterente
  • afsluitkosten en overige kosten
  • notariskosten
  • taxatiekosten

Let op: deze kosten zijn in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar.

Boeterente

Boeterente hypotheekUw hypotheek oversluiten houdt in dat u een nieuwe hypotheek afsluit. Daarmee lost u uw huidige hypotheek in één keer af. Doet u dit als de rentevaste periode nog niet is afgelopen, dan berekent uw huidige geldverstrekker u een boeterente. Uw geldverstrekker loopt immers rente-inkomsten mis.

De boete bestaat uit de rente die u zou betalen als u de hypotheek niet zou oversluiten. In principe is de boeterente dus geen extra kostenpost bij het oversluiten van uw hypotheek. Het maakt voor de boeterente niet uit of u bij dezelfde geldverstrekker blijft, of naar een andere overstapt.

Overigens mag u altijd een deel van de hypotheeksom boetevrij aflossen. Hoeveel hangt af van uw voorwaarden. Meestal is dit 10 tot 20%. Daarom is het altijd voordelig om de rentevaste periode nooit helemaal te laten verlopen voordat u de hypotheek vernieuwt.

Afsluitkosten en overige kosten

afsluitkosten

Voor het oversluiten van uw hypotheek, moet u vaak opnieuw kosten maken. Stapt u over op een andere geldverstrekker, dan krijgt u te maken met taxatie- en notariskosten.

Ook betaalt u afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek. Normaal gesproken moet u rekening houden met ongeveer 2% van de hypotheeksom.

Is oversluiten rendabel?

Is het voor u zinvol om over te sluiten? U kan zelf een oversluit-testje doen op onze website. Dit geeft slechts een indicatie of het voor u interessant is om over te sluiten.
Wilt u echt weten of (en hoeveel) u kunt besparen met een nieuwe hypotheek? We rekenen het graag voor u uit.
Vraag daarom vrijblijvend uw oversluitrapport aan.

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Rekenvoorbeeld hypotheek oversluiten

rekenvoorbeeld oversluitenStel: u hebt een hypotheek van € 200.000. U hebt deze op 1 mei 2009 afgesloten, tegen 7,8% bij een rentevaste termijn van 10 jaar. Op 1 mei 2019 zou u de hypotheek in principe kunnen verlengen voor een termijn van 20 jaar. Op dit moment is de hypotheekrente voor die termijn bij de 'oude' geldverstrekker 5,9%. Nu is het rentetarief bij 20 jaar vast 5,4%.

U besluit uw hypotheek nu over te sluiten, want dan bent u zeker van een lage rente. Het is nog maar afwachten hoe hoog de rente over een aantal jaar staat. Doet u dit bij uw huidige geldverstrekker, dan bespaart u taxatie-, notaris- en afsluitkosten. Bij een hypotheek van € 200.000 bedraagt die besparing ongeveer € 3.135. Wel zal uw oude geldverstrekker u administratiekosten in rekening brengen voor het wijzigen van de hypotheek. Deze kosten bedragen al snel € 200. Bij zowel uw huidige als een nieuwe geldverstrekker, betaalt u boeterente. Dit renteverschil is ongeveer € 5.000.

Blijft u dus bij uw huidige geldverstrekker, dan bespaart u circa € 2.935 aan kosten. Maar, u betaalt over een periode van minimaal 20 jaar 0,5% te veel rente. Het rentevoordeel bedraagt over die 20 jaar € 20.000. Al met al is het dus toch voordeliger om over te stappen naar een nieuwe geldverstrekker.

Lees ook: Waarom oversluiten?

Lees meer over oversluiten: